
Vad är då egentligen kloning?
Många tar den biologiska termen "kloning" som en självklarhet. Det handlar givetvis om att skapa en dubblett, en triplett eller möjligtvis en kvadruppel av en viss individ - olika kloner, helt enkelt. Men, hur går detta egentligen till rent praktiskt, och inom vilka biologiska områden utförs just kloning? Fortsätt att läsa, så kan du få svar på dessa frågor:
Kloning innebär kort och gott att skapa en genetiskt identisk kopia av en individ eller av specifika vävnadsbitar och celler i kroppen. Detta sker ständigt och naturligt, dvs utan människans påverkan,inom vissa områden i naturen - bl a hos bakterier och andra encelliga organismer + hos vissa växter, frukter och grönsaker så som potatis.
Man brukar, i generellt forskningssyfte, skilja på två olika typer av kloning: Reproduktiv kloning och terapeutisk kloning. Men, vad är då skillnaden mellan dessa två kloningsmetoder, och framför allt - vilket anser vi som arbetar med Klona klokt är det alternativ som ska lyftas fram och läggas större tyngd på?

Reproduktiv kloning
Artificell kloning av vuxna organismer
Den reproduktiva kloningen baseras och går ut på att en identisk kopia av en individ "skapas". Detta sker genom ett flertal mikroskopiska steg som kortfattat kan beskrivas som följande: Utplockat DNA från en individs celler - vanligtvis hudceller - vilka sedan injuiceras i en äggcell hos en annan individ där cellkärnan tidigare avlägsnats. Genom elstötar alternativt olika former av kemikalier kan äggcellen och DNA:t förenas, för att därefter placeras, som en äggcell, i livmodern på bärarorganismen eller den urpsrungliga individen. Därefter utvecklas den förhoppningsvis till en fullt fungerande klon av den ursprunliga individen.
Terapeutisk kloning
Odlade celler från ett embryo som grund
Till skillnad från den reproduktiva kloningen, där målsättningen är att framställa en genetiskt identisk kopia av en ursprungsindivid, fokuserar den terapeutiska kloningen givetvis på att skapa en genetisk kopia - men, ej till fulländade individer. Istället går terapeutisk kloning ut på en liknande metod som den reproduktiva, bortsett från det faktum att den "tillverkade" och befruktade äggcellen, embryot, inte får möjligheten att utvecklas fullständigt till ett foster, utan stoppas mitt i utvecklingen. Detta görs då man vill komma åt embryots olika stamceller och utvinna dessa på bästa möjliga sätt - en stamcell är en omogen cell som både kan skapa exakta och identiska kopior av sig själva, men som samtidigt även kan utvecklas till olika specialiserade celler i kroppen som t ex: hjärtmuskelceller, blodceller, nervceller eller insulintillverkande celler. Genom att utvinna dessa ur embryot då det fortfarande befinner sig i det sk blastocyststadiet (stadiet som det den befruktade äggcellen befinner sig i under ca. 4-5 dagar efter celldelningen), kan man skapa fullt fungerande stamceller. Dessa stamceller, som är totipotenta och kan däremed utvecklas till vilken cell som helst i kroppen, kan sedan injicerasi exempelvis en skadad vävnad hos patienter. Detta medför terapeutisk kloning har full möjlgihet att användas i medicinskt syfte.
